Фирма на Божков и Ирена Кръстева спечелиха делата срещу решението на правителството -

...
Фирма на Божков и Ирена Кръстева спечелиха делата срещу решението на правителството -
Коментари Харесай

Съдът: Списъкът по “Магнитски” у нас е нищожен

Фирма на Божков и Ирена Кръстева спечелиха делата против решението на правителството - прилагало чужд закон и ограничавало правото на собственост и стопанска самодейност
Решението на държавното управление за така наречен български лист “Магнитски ” е незначително. Това взеха решение два правосъдни състава на Върховния административен съд.

Мотивите по двете каузи са идентични. Едното е по тъжба на Ирена Кръстева, майка на глобения от Съединени американски щати Делян Пеевски. Тя е включена в българския лист като физическо лице.

Другото дело е по тъжба на “Интернюз 98 ” ООД като юридическо лице. В него съдружници са “Нове интернал ” ЕООД на Васил Божков, който е един от тримата глобени по “Магнитски ”, и брачната половинка му Елена Динева. Нейното име не е включено в листата.

След оповестяването на глобите от Съединени американски щати първото служебно държавно управление, назначено от Румен Радев, одобри решение от 6 точки. Съдът анулира като оскъдни три от тях. Първата е за основаването на работна група за правене на листата, втората е за публикуването му в уеб страниците на Министерството на финансите и Национална агенция за приходите, а третата е за възбраната на хората и компаниите в него да работят с страната и общините. Решенията са на тричленни сформира на Върховен административен съд и могат да бъдат обжалвани от Министерски съвет пред петчленен, който е последната инстанция.

По непотвърдена публично информация държавното управление към момента не е решило дали ще апелира, само че се очаквало вицепремиерът Асен Василев да го предложи. “24 часа ” научи, че е по-вероятно останалите министри да го поддържат.

На процедура обаче магистратите анулират действието на българския уголемен лист, тъй като нищожният административен акт не носи последствия. Основните претекстове са четири:

1. Правителството не е умело да взема такова решение;

2. Актът не дава отговор на законодателството на Европейски Съюз, на конституцията на България и на други закони;

3. Нарушено е правото на отбрана на лицата и компаниите в разширения лист, тъй като не са били известени за това;

4. Няма процедура за чуване на засегнатите.

Освен това се нарушавало правото на благосъстоятелност и стопанска самодейност на глобените от родния лист. В решението си съдиите показват, че световният закон “Магнитски ” на Съединени американски щати може да бъде съображение за правене на уголемен лист от България, само че единствено в случай че има народен закон за това. Затова се приема, че “Магнитски ” няма директно приложение у нас.

“Решение на Министерски съвет е акт по използване на законодателство на друга страна и по-конкретно на световен закон “Магнитски ”, признат от Съединени американски щати. Този закон обаче не би могъл да има качеството на източник на правото в България. Нито законът, нито актовете по използването му от съответните органи на Съединени американски щати имат правна мощ на територията на страната ”, пишат съдиите в решението си по проблема с компанията на Божков. 

Национален закон за сходни случаи беше обсъждан още когато Съединени американски щати оповестиха глобите, само че по този начин и не беше направен. Въпреки това от Българска народна банка тогава предложиха на комерсиалните банки да запорират сметки на глобените.

Общо 62 каузи са формирани от наранени от българския лист. В него попаднаха хора и компании, свързани с тримата глобени - Делян Пеевски, Васил Божков и някогашния зам.-шеф на Бюрото за надзор на СРС Илко Желязков. Сред тях бяха и някогашните съдружници на Божков - Цветомир, Боян и Стефан Найденови, които към този момент бяха извадени от описите с решения на съда.

Дела против решението на държавното управление по закона “Магнитски ” водят и самите Пеевски, Божков и Желязков, сподели инспекция на “24 часа ”. Те още не са завършили.

Любопитен подробност има в решението на Върховен административен съд по делото на Ирена Кръстева. Посочено е, че в българския лист с компании са включени сдружения, които Кръстева от дълго време е напуснала и даже някои към този момент не съществуват в правния мир. Както и че тя не дава отговор на т. 1 от същото решение, което е оповестено за незначително - да се включват съдружници и бизнес сътрудници на тримата глобени. Не е посочено, че такива би трябвало да са и членове на фамилиите им. Така да вземем за пример синът на Васил Божков и брачната половинка му не попаднаха в листата с физически лица.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР